Brød bagt i gryde

Brød i verdensklasse

Dette brød er verdensklasse brød. Det er specielt af flere grunde.
Det er meget simpelt at bage. Det skal ikke æltes og kræver meget lille håndtering. Bagemetoden er unik idet brødet bages i en lergryde. Dejen skal stå i 12 timer. Dette giver et helt særligt brød.

Ingredienser
• 625 g mel eller 10 dl
• 5 dl vand
• 2 tsk salt
• Lidt gær, på størrelse med en ært

Dagen før man skal bruge brødet, udrøres gæren i vandet i en stor skål. Tilsæt  salt og mel og rør med en grydeske eller hænderne indtil alt melet er vådt – altså meget mindre æltning end sædvanligt. Lad det hæve i 12-15 timer ved stuetemperatur eller i køleskab. 

Efter hævningen hældes dejen ud på et meldækket bord og foldes 3 gange. Kom herefter dejen i den smurte ildfaste gryde. Lad hæve igen i 2 timer ed viskestykke over. Dejen må kun fylde gryden halvt op.


Ovnen varmes op i god tid, så den har opnået den rette temperatur. Herefter bages brødet i gryden med låg på ved 250º i 30 min. Derefter tages låget af og brødet bager videre ved 230º i 15 min.
Brødet tages ud af ovnen og hældes ud af gryden. Lad brødet køle, gerne på en bagerist, i 20 minutter inden servering. 

God bagelyst.